ŠKOLA ZA INSTRUKTORE JOGE – Predavači

Naša obuka za instruktore joge bi bila nazamisliva bez vrsnih predavača, iskusnih joga instruktora i eksperata iz srodnih oblasti. Mi smo prva međunarodna joga škola nastala istovremeno na Balkanu u Beogradu, u centralnoj Evropi u Berlinu i na Mediteranu, u Larnaki na Kipru. Učiteljski tim čine profesionalci i entuzijasti i zajedno pokrivamo brojne discipline: psihologiju, komunikologiju, socijalni rad, medicinu, biznis & administraciju, socijalnu psihologiju, etnologiju & kulturologiju, fizioterapiju & masažu, sport…

Minimal joga škola gaji multidisciplinaran pristup. Radimo nedogmatski, timski, i pre svega bazirano na relevantnim istraživanjima. Minimal joga škola ne pripada ni jednoj takozvanoj liniji koje su nastale polovinom XX veka, a koje se pogrešno nazivaju “tradicionalnim” joga školama.

Predavače predstavljamo ispod, a naravno – kao uostalom i u svakoj školi – nisu svi predavači angažovani na svim kursevima u svim mestima. Neki predaju samo u Beogradu, neki samo u Berlinu, a neki samo na Kipru.


Osnivači i osnivačice MINIMAL YOGA škole

Mihailo Kotarac – idejni tvorac škole

Mihailo Kotarac - idejni tvorac Minimal joga škole

Mihailo Kotarac je osnivač Minimal joge. Jogu je počeo intenzivno da praktikuje 2013 godine u Nemačkoj. Inicijalni uticaj na njegov pristup imao je Brajan Kest.

Prvi instruktorski trening apsolvirao je 2016. sa namerom da produbi teorijska znanja potrebna za master rad na temu međusobnog uticaja joge i digitalnih medija. Posao instruktora joge ni u naznakama nije bio planiran i potpuni je nus proizvod ove odluke. Tadašnji istraživački i docentski rad na univerzitetu, u oblasti metodologije naučnog istraživanja u društvenim naukama, takođe je značajno definisao njegov pristup.

Iako je prvu knjigu sa ovom temom kupio još 1994. godine, ideja da u jogi leže odgovori na sva pitanja mu nikad nije bila bliska. Zbog toga je kroz treninge i radionice nastavio školovanje u drugim srodnim disciplinama: funkcionalnom treningu, majndfulnes meditaciji, progresivnom opuštanju mišića, autogenom treningu, taičiju i čigongu, održivom razvoju… itd. Sve ove discipline su uticale na formiranje filozofije i prakse Minimal joge. 

Bazirano na neprekidnom usavršavanju i u kombinaciji sa iskustvima sakupljenum tokom rada sa zdravim i osobama sa zdravstvenim teškoćama, Mihailo je razvio koncept Minimal joge, stil i školu joge bazirane na sekularizaciji discipline, naučnim istraživanjima u oblasti i oslobađanju od mitova i praznoverja. Fokus njegovog interesovanja su joga kao meditativna praksa, kao i istorija i filozofija discipline. 


Ana Nikolić Bogdanović – suosnivačica

Ana Nikolić Bogdanović se 2018. godina priključila osnivačkom timu. Ana vežba jogu od 2005. godine eksperimentišući sa svim stilovima koji su joj se našli na putu. Prvi instruktorski kurs završila je 2006. godine od kada je pohađala i veliki broj seminara i radionica. Kao instruktorka radi od 2010. godine, a dve godine nakon toga otvorila je i Surya Yoga studio u Beogradu na Vračaru. Ana i Dunja Rogošić su koordinatorke programa Minimal joga škole u Beogradu.

Oslanjajući se na znanja koja je stekla studirajući psihologiju Ana jogu posmatra kao psihosomatsku disciplinu, koja najjasnije pokazuje neodvojivost tela i psihe. Za nju je joga alat koji dozvoljava da radom na fizičkom telu menjamo navike, stavove i obrasce ponašanja. Jednom rečju, joga je za Anu promena.

U jogi je najviše interesuju preciznost i detaljna poravnanja. U nameri da produbi ova znanja, Ana 2014. godine boravi tri meseca u Rišikešu u Indiji, učeći kod Uše Devi, jedne od najboljih učiteljica takvog pristupa. Boravak u Indiji i posvećenost vežbanju su iskustva koja su je najdublje promenila.


Marica Papalouka – suosnivačica

Marica Papalouka je učiteljica joge, suosnivačica i koordinatorka Minimal joga škole na Kipru.

Pored oca, instruktora meditacije, joga i srodne discipline su bile sastavni deo Maričinog života od najranije mladosti.  Dugogodišnje profesionalno bavljenje odbojkom i amatersko bavljenje drugim sportovima definišu njen odnos prema jogi i doprinos razvoju škole. Isto važi i za posao sudije rvanja, medicinsko obrazovanje i specijalizaciju za sportskog masera. 

Taj jedan, presudni, najizazovniji čas joge ispunjen različitim asanama koji ju je odveo na put učiteljskog treninga desio se na Kipru. To je bila inicijalna kapisla velike promene ne samo u njenom odnosu prema jogi nego i prema životu. Neposredno nakon učiteljskog treninga Marica se odlučila za profesionalnu karijeru instruktora joge, sa ambicijom da najvećem mogućem broju ljudi pruži šansu i mogućnost da osete koliko je joga zapravo dobra.

Marica drži grupne časove u nekoliko studija i nudi privatne časove MINIMAL JOGE u Larnaki na Kipru.


ŠKOLA ZA INSTRUKTORE JOGE – Predavači

Dunja Rogošić, predavačica

Dunja Rogošić je predavačica u školi koja jogu vežba od 2009. godine. Od 2014. godine, pretežno podučava i vežba dinamične stilove. Nastojeći da redovno unapređuje znanje i iskustvo, Dunja je učestvovala na velikom broju radionica, kod učitelja iz celog sveta. Od 2018. godine redovno odlazi u Indiju, u Majsor. Pored toga kurs za operativne trenere završila je na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu (TIMS) i poseduje zvanje – Sportski instruktor – specijalista joge.

Dunjina želja je da približi dinamične joga stilove svetu i stvori zajednicu u kojoj će svi vežbači moći da pronađu podršku za svoju praksu i svakodnevni život.


Lazar Pavlović – fizioterapeut, predavač

Lazar Pavlović je licencirani strukovni fizioterapeut sa dugogodišnjim iskustvom u samostalnom stručnom radu, kao i u okviru angažmana u državnim i privatnim zdravstvenim praksama i ustanovama socijalne zaštite. 

U Minimal joga školi Lazarov zadatak je da pomogne polaznicima intruktorskog kursa da što bolje upoznaju ljudsko telo koristeći kao bazu znanja u oblastima anatomije, fiziologije i biomehanike.


Jelena Radovanović – Uvod u marketing, predavačica

Jelena Radovanović je nekima poznata kao autorka nekada popularnog bloga “Može i ovako”. Nekima kao profesorka francuskog. Nekima kao urednik edukativnih sadržaja, marketar, kolekcionar mentalnih modela i inih čudnih ideja, kripto entuzijasta, praktičar Reikija i izučavalac Human Design-a… retkima kao sve to.

Radoznala i praktična. Voli da eksperimentiše i proba sve što joj deluje zanimljivo i/ili korisno, a pošto najbolje uči iz svojih grešaka često drugima može da skrati put—da ne ponavljaju iste greške. Drugim rečima, u praksi dolazi do onoga što radi tako što prvo sazna šta ne radi. Ali da, svesna je i da ima pametnijih načina da se stvari nauče.

Kroz iskustvo sa blogom “Može i ovako” naučila je i koliko može biti opasno da svoj entuzijazam za određene teme deli sa drugima a da ne pomene i zamke i prepreke, posebno kada nemaju dobru osnovu za samostalno odlučivanje u kojem će smeru.

Nakon 8 godina u marketingu, od čega dve godine rada sa pojedincima na njihovom ličnom brendiranju, shvatila je i šta čini dobru osnovu. Na ovoj radionici neće vam pričati o Instagramu i TikToku, jer platfome su prolazne. Umesto toga, provešće vas kroz proces koji će vam pomoći i da bolje razmišljate o sebi kao učitelju, i da usmerite svoju komunikaciju tako da se brže izdvojite iz mase joga učitelja i privučete svoje idealne polaznike.


Nevena Nikolić – Meditacija uz pomoć mantre, predavačica

Nevena Nikolić je rođena u Valjevu. Diplomirala je flautu na Akademiji muzičke umetnosti u Beogradu. Sertifikat o osnovnom kursu obuke za instruktora joge dobila je 2015. godine u Alakhyog školi za jogu u Rišikešu, u Indiji .
Iste godine učestvovala je na višemesečnom povlačenje u tišinu u Nedelišću, u Hrvatskoj. Ovo iskustvo donelo joj je veliku promenu u život, zbog koje meditacija na mantru postaje okosnica i fokus njenog rada i interesovanja.

Muzika je i danas jedan od centralnih elemenata Neveninog izraza, dopunjena proučavanjem i radom sa tibetanskim posudama i mogućnostima njihove primene u terapiji. 


Sabine Klajn – instruktorka joge u Berlinu

“Joga za svakoga” je naslov bestselera autorke Karen Cebrov koji je Sabine Klajn kao tinejdžerka koristila, sama vežbajući jogu. Sličnim motom se i danas vodi dok podučava i mlado i staro: poštovanje i rad na trenutnim mogućnostima i individualnim potrebama pojedinca. 

Stil koji praktikuje potpuno je nezavisan od tradicija i striktno sekularan. Potvrđene, naučno proverene činjenice su joj mnogo važnije nego bilo kakva spiritualna potraga za smislom ili stremljenje estetskim idealima i predstavama o izgledu ljudskog tela.

U osnovi, Sabinini časovi su dinamična vinjasa joga koju vrlo često kombinuje sa drugim stilovima i formama pokreta (npr. Feldenkrais). Time se i njen pristup a i doprinos, značajno piklapa sa pristupom koji gaji Minimal joga. 

Sabine je prvi instruktorski završila 2012 i od tada se neprekidno nalazi na usavršavanjima što kroz dodatne treninge, kurseve, obuke i radionice  što oslanjajući se na sopstvene snage i istaživanja.

Scroll to top