Joga guru – Minimal joga sutre

Joga guru – Minimal joga sutre  je stranica posvećena ličnostima koji za nas nose titulu joga gurua. Vrlo često naši joga gurui nisu ni svesni koliko su uticali na svet oko sebe. Najbolje od svega je što oni sebe uopšte i ne smatraju guruima. U ovu grupu veoma važnih ljudi spadaju naše mame, tate, deke, bake, komšije i komšinice, prijatelji i prijateljice, učitelji i učiteljice, likova iz filmova, stripova ili knjiga… Svi oni koji su svojom rečju i delom ostavili, ili još uvek ostavljaju, trag u životima Minimal joga učitelja, saradnika i vežbača.

Izreke su uglavnom autentične, ponekad i malo nepristoje, ali nikada uvredljive.  Neke su se pojavile spontano tokom treninga, a neke smo dodali naknadno. Fora je da su nama, a mogu postati i vama, veoma važne!

Joga guru – Minimal joga sutre

„Ako ne možemo kako hoćemo, a mi ćemo kako možemo.“  Vesna, polaznica prve generacije Minimal škole joge, ovu umotvorinu smatra krunom i stubom onoga što je naučila na kursu. To je ta njena mantra ne samo u vezi sa jogom, već za sve naše akcije. Vesna preporučuje obavezno mantranje iste. 

„Ko vole, nije loše.“– Nepoznati autor iz Kikinde citiran od strane Mirjane S. Izreka se koristi u svrhu prihvatanja tuđih izbora, čak i kada ih ne razumeš. 

Joga guru - Minimal joga sutre

„S dupeta se ni vrat ne lomi.“ – Slavka, Mihailova baba. Govorila u kontekstu, da kada i ako hoćeš nešto da obaviš, moraš pre toga da podigneš zadnjicu i kreneš ka cilju.

„Neko voli popa, neko voli popadiju.“– Slavka, Mihailova baba. Govori se u kontekstu imanja različitih preferenci i ukusa. Nešto slično onome što je gore rekao autor iz Kikinde.

„Počeši se po dupetu.“ – Mileva, Isidorina baka, koristila je ovo htela da kaže da bi trebalo da te baš briga. Živi onako kako ti se živi, a drugi neka pričaju. Isidora dodaje: „Ovo radim često, kada me nerviraju neki komentari. Bukvalno se počešem po dupetu, onako nonšalantno. Nasmejem se i krenem dalje.

„Što gore, to bolje.” – Mara, Sofijina tetka. Izreka govori o tome da kada nešto ne valja, da ga treba što pre razrešiti. Stvar je u tome što nam je često potrebno vreme da shvatimo da nešto treba razrešiti, ostaviti, prekinuti i otuda je u takvim situacijama adekvatna izreka jer olakšava donošenje prave odluke!

„Ništa u grob nećemo poneti!“– Mileva, Isidorina baka.  Izreku je koristila kada je neko opterećen parama i materijalnim stvarima. Kada kupuju ogromne kuće, više automobila, garderoba…. Isidora kaže: „Kada me uhvati frka oko love, setim se ove njene rečenice i preorjentišem se na nešto drugo: porodicu, prijatelje, hobije, vozim bajs, a sada vežbam i jogu.“

„Biser može da upadne u blato, ali ne može da postane blato.“– Aleksa, Anin tata. U Aninoj interpretaciji: U životu možeš da upadneš u sranje. Da budeš depresivan. Da toneš, praviš sranja, propadaš. Da se valjaš u kaljuzi ličnoj… Ali! Nikada ne možeš da postaneš to kada nisi to. Nisi to crnilo. Jeste, možda si trenutno u depresiji, al nisi ti ta depresija. Ona te ne definiše i možeš da se izvučeš.

Scroll to top