OSNOVNA OBUKA ZA INSTRUKTORE JOGE

Minimal joga osnovna obuka za instruktore joge sertifikovana je od strana Joga alijanse, najvećeg međunarodnog udruženja joga učitelja i joga škola od Japana, preko Indije i Evrope, do Amerike, u kojoj je i sedište udruženja. Sertifikacija je moguća samo ako su standardi koje ova organizacija propisuje ispunjeni. Naša obuka za instruktore joge je ispunila sve zadate kritetrijume i naša diploma važi u celom svetu.  

Osnovna obuka za instruktore joge – trajanje

Osnovna obuka za instruktore joge u Minimal joga školi trenutno traje 6 meseci i proteže se od oktobra meseca jedne do aprila meseca naredne godine. Takvo je trenutno stanje stvari. Vrlo verovatno će osnovni kurs za instruktore od iduće godine preći u jednogodišnji format. Dok se to ne desi časovi će se održavati vikendom, preko 12 vikenda, uglavnom dva puta mesečno. Obuka je organizovana uživo, a u izuzetnim slučajevima – npr. zbog pandemije – desi se i online. O detaljima ćemo se dogovarati tokom samog treninga, jer je to jedini način da adekvatno odgovorimo na situaciju u kojoj se svi nalazimo.

Marica Papaluoka - Instruktorka - osnovna obuka za isntruktore joge

Postavljanje temelja: obuka za instruktore joge, prvi deo

U prvom segmentu, naša obuka za instruktore joge se proteže preko tri vikenda. U ovom delu kursa postavljamo temelje. 

Prvog vikenda se bavimo jogom iz ptičje perspektive i smeštamo je u širi kontekst prirode i društva, govoreći o univerzumu, evoluciji, kulturi i civilizaciji. O istom trošku se upoznajemo sa istorijom i filozofijom same joge, a sve to ćemo prošarati vežbama za zagrevanje tela. Dakle, tokom ovog vikenda učite ne samo istoriju nego i kako da pametno, a bezbedno, zagrejete vežbače. Neke osnovne stvari ćemo i provežbati.

Drugog vikenda bavimo se osnovnim sekvencama i asanama koje ih čine. Ideja nam je da na ovaj način napravimo stabilne osnove za dalju obuku, kada je u pitanju fizička praksa. Kad izlijemo te temelje mnogo je lakše dodavati detalje i posebnosti. Tokom ovog vikenda počinjemo i da se bavimo učiteljskim odnosno instruktorskim poslom. Obuka za instruktore joge se ovog vikenda održava verovatno uživo.

Treći vikend prvog dela obuke rezervisan je za anatomiju, fiziologiju i biomehaniku. Gosta predavač nam je Lazar Pavlović, fizioterapeut sa dugogodišnjim iskustvom u medicini i odličnim poznavanjem ljudskog tela. Lazar će nas provesti kroz male tajne velikih majstora i dati nam alate neophodne za upoznavanje sa osnovama kretanja ljudskog tela.

Time smo u prvom delu postavili temelje i možemo spremni i zagrejani krenuti dalje u izgradnju tvoje joga kuće.

Obuka za instruktore joge, drugi deo:
zidovi, vrata i prozori

Drugi deo obuke za instruktore joge je najduži i traje šest vikenda. Nakon što smo tokom prva tri vikenda postavili temelj, u toku narednih šest zidamo unutrašnjost kuće.  

Četvrtog vikenda pripremamo telo i um za dalji trening i pričamo o funkcijama asana. Ovo je momenat kada krećemo da se detaljno bavimo pozicijama i da ih analiziramo u sitna crevca kroz instrukcije, poravnanja, položaje, disanje… Uz sve to, učimo i kako da kroz asistenciju budemo učenicima od pomoći, ali i kako da koristimo pomagala, odnosno joga cigle, trake, jastuke, stolice, zidove… 

Naredna četiri vikenda (5-8) nastavljamo da se bavimo pojedinačnim asanama organizovanim u celine i grupe. I teorijski i praktično ih rastavljamo i sastavljamo, probamo, testiramo, prilagođavamo svom telu i mogućnostima, a biće ukratko i o takozvanoj suptilnoj anatomiji.

Devetog vikenda obuka za joga instruktore se vraća onome što smo učili na samom početku i idemo dublje u filozofiju joge. Deveti vikenda zaokružujemo kako bi reflektovali šta se promenilo. Gde smo danas, a gde smo bili na početku? Bavimo se i savremenom jogom upoznajući se sa školama i stilovima koji i danas postoje. Da, ovde govorimo i o teoriji i praksi Minimal joga stila. 

Obuka za instruktore joge, treći deo: krov na kući

Treći deo obuke za instruktore joge namenjen je praktičnoj primeni onoga što smo naučili. Pored toga meditiramo, ali i produbljujemo postojeća znanja smeštajući jogu u svakodnevni život.

Meditacija je ranije bila tema desetog vikenda. Tokom ovog vikenda bavili smo se teorijom i praksom meditacije. Međutim u konsultacijama sa polaznicima  sada meditiramo tokom celog kursa, a intenzivni program traje osam nedelja, odnosno dva meseca. U toku ovog intenzivnog programa upoznajemo se i probamo nekoliko različitih tehnika. Ovaj deo treninga uglavnom radimo online odnosno gledamo se preko kamera i monitora.

Sumiranje svega što je obuka za instruktore joge donela, dešava se  jedanaestog vikenda. Timski rad, učiteljski posao, refleksije na temu joge kao poziva, brušenje učiteljskih veština, marketing za joga učitelje, potraga za ličnim prednostima i manama i kako da ih prevaziđemo ili prihvatimo. I ovog vikenda nam dolaze gosti: Jelena Radovanović, makretinška ekspertkinja koja će nam pomoći da iskomuniciramo svoj put, kako sebi, tako i drugima.

Poslednjeg, dvanaestog vikenda je završni, dvodelni ispit. Prvi deo ispita je u pisanoj formi. Drugi deo je praktične prirode, što znači da je došlo vreme da odlučimo kom opanci, a kom obojci. Uspešnim polaganjem ispita završava se naša obuka za instruktore joga. 

Osnovna obuka za instruktore joge – sadržaji

5 celina u 4 oblasti

Osnovna obuka za instruktore joge - 4 nastavne oblasti

Osnovna, dvestosatna obuka za instruktore joge podeljna je po pitanju sadržaja u pet celina, odnosno četiri oblasti. Ove četiri oblasti se prožimaju i kombinuju tokom celog treninga i nisu podučavane hronološki jedna za drugom nego zajedno jedna sa drugom.

Prvu oblast čine istorija i filozofija joge. Ona je temelj celog treninga. Minimal joga, naša škola za instruktore joge, gaji sekularan i neutralan pristup, potkrepljen istorijskim dokazima, baziran na istraživanjima i strogo kontekstualizovan. Kritička analiza i savremeno tumačenje jogijskih narativa iz ugla čoveka XX i XXI veka je prioritet. Spiritualnosti ili vera je privatna stvar svakog polaznika, a ne politika škole. 

Druga oblast nam omogućava da jogijske pozicije, odnosno asane smestimo gde im je i mesto, u ljudsko telo. Zbog toga anatomija, fiziologija i biomehanika čine veoma važan deo našeg treninga. Profesionalci, gosti-predavači i eksperti u oblastima fizioterapije i medicine objašnjavaće nam ljudsko telo i njegove anatomske sisteme uzimajući u obzir najnovija praktična i teorijska saznanja u oblasti fiziologije i biomehanike. Teoriju isprobavamo na sopstvenom telu analizirajući je apliciranjem takozvane iskustvene anatomije sa ciljem da na najpraktičniji način shvatimo šta je važno i kako bezbedno držati časove i voditi učenike.

Jogijske tehnike i vežbe je najveća nastavna oblast i samim tim i najduži deo treninga. Naša osnovna obuka za instruktore joge nudi detaljan pregled velikog broja joga pozicija (asana), tehnika disanja odnosno pranajama i različitih meditacija. Trening počinjemo telesnim vežbama a završavamo umnim, jer se pokazalo da je lakše podići nogu, nego fokusirati um. Teoriju testiramo u praksi. 

Metodologija joga nastave i praktične vežbe je četvrta oblast i sastoji se iz dve celine. Tokom ovog dela treninga bolje ćeš se upoznati sa sobom kao joga instruktorom i večitim učenikom. Biće reči o karakteristikama profesionalnog i pouzdanog učitelja joge, o tome kako se vode učenici, kako im se asistira na njihovom (ne tvom!) putu i kako im se taj put olakšava, kako se prilagođavamo različitim ciljnim grupama, kako koncipiramo i organizujemo čas, kako radimo u timu, a kako sami, gde su granice privatnosti i šta je etika joge itd.

Druga celina se tiče praktičnih vežbi i idealna je prilika da sa kolegama i učiteljima razmeniš iskustva i pokažeš naučeno. Ovo je najbolje vreme da radiš na sebi, budeš tu za druge i da se oprobaš kao joga instruktor, kao kolega, kao budući instruktor joge i večiti đak željan novih iskustava.

Scroll to top