OSNOVNA OBUKA ZA INSTRUKTORE JOGE

Naša osnovna obuka za instruktore joge sertifikovana je od strana Joga alijanse, najvećeg međunarodnog udruženja joga učitelja i joga škola od Japana, preko Indije pa do Amerike, u kojoj je i sedište udruženja. Registracija kod joga alijanse moguća je samo u slučaju da su ispunjeni standardi koje ova organizacija propisuje. Naša obuka za instruktore joge je ispunila sve zadate kritetrijume. Sa tim u vezi naša diploma važi u celom svetu.  

Osnovna obuka za instruktore joge – trajanje

Osnovna obuka za instruktore joge u Minimal joga školi trenutno traje 6 meseci i proteže se od oktobra meseca jedne do aprila meseca naredne godine. To je trenutno stanje stvari. Vrlo verovatno će osnovni kurs za instruktore od iduće godine preći u jednogodišnji format. Dok se to ne desi trening će se održavati vikendom, preko 12 vikenda, uglavnom dva puta mesečno. Obuka je organizovana online i uživo. O detaljima koji vikendi su online a koji uživo ćemo se dogovarati tokom treninga, jer je to jedini mogući način da adekvatno odgovorimo na situaciju u kojoj se svi nalazimo.

Marica Papaluoka - Instruktorka - osnovna obuka za isntruktore joge

 

Postavljanje temelja – obuka za instruktore joge, prvi deo

U prvom delu obuke za instruktore joge –  koji se proteže preko tri vikenda – postavljamo temelje dolazećeg treninga. 

Prvog vikenda se online i uživo bavimo jogom iz ptičje perspektive i smeštamo je u širi kontekst prirode i društva, govoreći o univerzumu, evoluciji, kulturi i civilizaciji. O istom trošku se upoznajemo sa istorijom i filozofijom joge, a sve to ćemo prošarati vežbama za zagrevanje tela. Dakle, tokom ovog vikenda učite ne samo teoriju nego i kako da pametno, a bezbedno, zagrejete vežbače. Neke bazične stvari ćemo i provežbati.

Drugog vikenda bavimo se osnovnim sekvencama i asanama koje ih čine. Ideja nam je da napravimo stabilne osnove za dalju obuku, kada je u pitanju fizička praksa. Kad izlijemo te temelje mnogo je lakše pakovati detaljnije znanja. Tokom ovog vikenda počinjemo i da se bavimo učiteljskim odnosno instruktorskim poslom. Obuka za instruktore joge ovog vikenda održava se vrlo verovatno uživo.

Treći vikend prvog dela obuke rezervisan je za anatomiju, fiziologiju i biomehaniku. Imamo gosta predavača, Lazara Pavlovića, fizioterapeuta sa dugogodišnjim medicinskim iskustvom i odličnim poznavanjem ljudskog tela. Lazar će nas provesti kroz male tajne velikih majstora i dati nam alate neophodne za upoznavanje sa osnovama kretanja ljudskog tela.

Time smo u prvom delu postavili sve kamene temeljce i možemo da krenemo dalje u građenje tvoje joga kuće.

Drugi deo obuke za instruktore joge – zidovi, vrata i prozori

Drugi deo obuke za instruktore joge je najduži i traje šest vikenda. Nakon što smo postavili bazu tokom prva tri vikenda, u ovih šest zidamo unutrašnjost kuće, takoreći.  

Četvrtog vikenda pripremamo telo i um za dalji trening i pričamo o funkcijama asana. Ovo je momenat kada krećemo da se detaljno bavimo pozicijama i da ih analiziramo u sitna crevca kroz instrukcije, odnosno poravnanja. Uz sve to, učimo i kako da kroz asistenciju prilikom časa budemo učenicima od pomoći. Ovog vikenda učimo i kako da koristimo pomagala, odnosno joga cigle, trake, jastuke, stolice, zidove… 

Naredna četiri vikenda (5-8) nastavljamo da se bavimo pojedinačnim asanama organizovanim u celine i grupe. I teorijski i praktično ih rastavljamo i sastavljamo, probamo, testiramo, prilagođavamo svom telu i svojim mogućnostima. Možda uspemo i da kreiramo prve kratke sekvence, a biće i ukratko o takozvanoj suptilnoj anatomiji.

Devetog vikenda obuke za joga instruktore vraćamo se onome što smo učili na samom početku treninga i idemo dublje u filozofiju joge. Deveti vikenda zaokružujemo kako bi reflektovali šta se promenilo. Gde smo danas, a gde smo bili na početku? Bavimo se i savremenom jogom upoznajući se sa školama i stilovima koji i danas postoje. Da, ovde govorimo i o teoriji i praksi Minimal joga stila. 

Obuka za instruktore joge, treći deo: krov na kući

Treći deo obuke za instruktore joge namenjen je primeni onoga što smo naučili. Pored toga meditiramo, ali i produbljujemo postojeća znanja smeštajući jogu u svakodnevni život.

Meditacija je tema desetog vikenda obuke. Tokom ovog vikenda bavimo se teorijom i praksom meditacije. Kombinujemo naučna znanja o stresu, upoznajemo se sa tim kako ljudsko telo odgovara na stres, kako se bori i kako različitim vrstama meditacije naše telo u borbi možemo podržati. Upoznaćemo se na nekoliko različitih tehnika meditacije sa ciljem da izabereš ono što, u tom trenutku, najbolje radi za tebe. Ukoliko prilike budu dozvoljavale radićemo uživo. Ukoliko nas Korona bude sprečila gledaćemo se preko kamera i monitora.

Sumiranje naučenog tokom osnovne obuke za instruktore joge dešava se  jedanaestog vikenda. Timski rad, učiteljski posao, refleksije na temu joge kao poziva, brušenje učiteljskih veština, marketing za joga učitelje, potraga za ličnim prednostima i manama i kako da ih prevaziđemo ili prihvatimo. I ovog vikenda nam dolaze gosti: Jelena Radovanović, makretinška ekspertkinja koja će nam pomoći da iskomuniciramo svoj put kako sebi, tako i drugima.

Poslednjeg, dvanaestog vikenda je završni, dvodelni ispit. Prvi deo ispita je u pisanoj formi. Drugi deo je praktične prirode, što znači da je došlo vreme držite časove. Uspešnim polaganjem ispita završava se naša obuka za instruktore joga. 

Osnovna obuka za instruktore joge – sadržaji

5 celina u 4 oblasti

Osnovna obuka za instruktore joge - 4 nastavne oblasti

Osnovna dvestosatna obuka za instruktore joge podeljna je po pitanju sadržaja u pet celina, odnosno četiri oblasti. Ove četiri oblasti se prožimaju i kombinuju tokom celog treninga i neće biti podučavane jedna za drugom nego u kombinaciji jedna sa drugom.

Prvu oblast čine istorija i filozofija joge. Ova nastavna oblast je temelj celog treninga. Minimal joga, naša škola za instruktore joge, gaji sekularan i neutrala pristup, potkrepljen istorijskim dokazima i baziran na istraživanjima i strogo kontekstualizovan. Kritička analiza i savremeno tumačenje jogijskih narativa iz ugla čoveka XX i XXI veka je prioritet. Spiritualnosti ili vera je privatna stvar svakog polaznika posebno, a ne politika škole. 

Druga oblast nam omogućava da jogijske pozicije, odnosno asane smestimo gde im je i mesto, u ljudsko telo. Zbog toga anatomija, fiziologija i biomehanika čine veoma važan deo našeg treninga. Profesionalci, gosti-predavači i eksperti u oblastima fizioterapije i medicine objašnjavaće nam ljudsko telo i njegove anatomske sisteme uzimajući u obzir najnovija praktična i teorijska saznanja u oblasti fiziologije i biomehanike. Teoriju isprobavamo na sopstvenom telu analizirajući je apliciranjem takozvane iskustvene anatomije sa ciljem da na najpraktičniji način shvatimo šta je važno i kako bezbedno držati časove i voditi učenike.

Jogijske tehnike i vežbe je najveća nastavna oblast i samim tim i najduži deo treninga. Naša osnovna obuka za instruktore joge nudi detaljan pregled velikog broja joga pozicija (asana), tehnika disanja odnosno pranajama i različitih meditacija. Trening počinjemo telesnim vežbama a završavamo umnim, jer se pokazalo da je lakše podići nogu u pozu nego fokusirati um na jedan objekt. Teoriju testiramo u praksi. 

Metodologija joga nastave i praktične vežbe je četvrta oblast i sastoji se iz dve celine. Tokom ovog dela treninga  bolje ćeš se upoznati sa sobom kao joga instruktorom i večitim učenikom. Biće reči o karakteristikama profesionalnog i pouzdanog učitelja joge, o tome kako se vode učenici, kako im se asistira na njihovom (ne tvom!) putu i kako im se taj put olakšava, kako se prilagođavamo različitim ciljnim grupama, kako koncipiramo i organizujemo čas, kako radimo u timu, a kako sami, gde su granice privatnosti i šta je etika joge itd. Druga celina se tiče praktičnih vežbi i idealna je prilika da sa kolegama i učiteljima razmeniš iskustva i pokažeš naučeno. Ovo je najbolje vreme da radiš na sebi, budeš tu za druge i da se oprobaš kao joga instruktor, kao kolega, kao budući instruktor joge i večiti đak željan novih iskustava.

Osnovna obuka za instruktore joge – Datumi 2020/21

24. & 25. oktobar 2020

7. & 8. i 21. & 22. novembar 2020

5. & 6. i 26. & 27. decembar 2020

9. & 10. i 22. & 23. januar 2021

6. & 7. i 20. & 21. februar 2021

6. & 7. i 20. & 21. mart 2021

jedan vikend u aprilu 2021Scroll to top