KURS ZA INSTRUKTORE JOGE, KOJI VEĆ DUGO ČEKAŠ!

kurs za instruktore joge

Izgradi ozbiljnu praksu, baziranu na stabilnim teorijskim znanjima i podigni jogu na sledeći nivo.

Nauči da ličnim radom i  umećem, predano i odgovorno vodiš vežbače na njihovom putu!

STVARAJMO BUDUĆNOST JOGE ZAJEDNO!

SVE SMO MI TO VEĆ PROŠLI!

Ne bismo da pametujemo, ali smo prilično sigurni da znamo kako se osećaš. I mi smo nekad bili u toj fazi. Na kraju krajeva, kad se sabere, iza nas je preko nekoliko decenija iskustva u ovom poslu, a vala i pregršt literature, treninga, radionica, kurseva, obuka. I nama je jasno da…

… na sve strane neki razni tzv. gurui pričaju šta se sme, a šta ne.
… informacija je na pretek, da čovek ne zna
kako početi i gde stati
… jedni kažu“ovo mora!”, kod drugih “može sve.”

… neki tvrde da je spiritualnost preduslov.
… pojedinima je
savijanje u perecu
jedini cilj.

NAŠ KURS ZA INSTRUKTORE JOGE JE PRAVO REŠENJE!

• Da upoznaš tvoje telo u asanama i um u meditaciji. Ne u kalupima.
• Da se
orijentišeš kroz džunglu jogijskih pojmova. Bez frusta.
 Da stekneš pravo na
međunarodno priznati sertifikat i mogućnost da radiš bilo gde u svetu.

 Da razviješ analitičko mišljenje i neguješ kritički duh i ne uzimaš stvari zdravo za gotovo.
 Da ideš
tvojim putem i gradiš sopstveni stil. Sistematično.

 Da upoznaš jogu na savremen, sekularan način. Bez neprikosnovenih autoriteta.
 Da barataš
činjenicama i argumentima. Ne mišljenjem gurua.
 Da samostalno i
sigurno držiš časove joge.
 Da tvojim pečatom, lično ti, 
doprineseš razvoju ove velike filozofije.

TO JE NAŠA VIZIJA, NAŠ ZAJEDNIČKI CILJ!

KAKO DO TAMO?

STRUKTUIRANO i SISTEMATIČNO! Nikako drugačije.

U toku 200 časova MINIMAL YOGA intenzivnog, formativnog kursa, pokrivamo PET NASTAVNIH OBLASTI koje se prožimaju i dopunjuju. 

Kurs traje od oktobra do aprila i to VIKENDOM, DVA PUTA MESEČNO. Očekuje se tvoje aktivno učešće i biće puno da se radi i uči. Zahtevamo, ali i nudimo puno.

 


PET NASTAVNIH OBLASTI

I. ISTORIJA I FILOZOFIJA JOGE

Ovo je baza svega što obrađujemo tokom treninga. Naš pristup ISTORIJI I FILOZOFIJI je sekularan, vrednosno neutralan i baziran na ozbiljnim istraživanjima. Spiritualnost smatramo privatnim pitanjem koje svako odgovara za sebe. To nije zadatak škole. Naš zadatak je da te naučimo kako da analiziraš i kritički tumačiš jogijske narative iz perspektive savremenog čoveka odraslog u vreme kada nauka svakodnevno napreduje.

II. ANATOMIJA I FIZIOLOGIJA

Da nam telesne vežbe ne bi bile u čardaku ni na nebu ni na zemlji učimo ANATOMIJU. Ovo je veoma važan deo MINIMAL YOGA® treninga. U ovom delu učestvuju gosti-predavači, eksperti u oblastima medicine, fizioterapije i sličnih polja. Bavimo se ljudskim telom i anatomskim sistemima iz perspektive fiziologije i biomehanike. U praksi ćeš teoriju iskusiti na sopstvenoj koži. Cilj ovog vikenda je da  na najbolji način shvatiš šta je važno i kako da bezbedno podučavaš vežbače.

III. JOGIJSKE TEHNIKE

Najveća nastavna oblast su JOGIJSKE TEHNIKE I PRAKTIKE. Najviše se bavimo joga pozicijama (asanama) i različitim oblicima meditacije. Ovo radimo na teorijskom i praktičnom nivou, od spolja ka unutra: prvo telo pa onda um. Zašto ovako? Jer je uglavnom lakše podići nogu nego fokusirati um. Tek kada postavimo teoriju, probamo i prilagođavamo je kroz praksu. Osnovna misao: sve što radimo, radimo bezbedno i udobno i stabilno, a stabilno je najčešće i “pravilno”.

IV. METODOLOGIJA NASTAVE

METODOLOGIJA I DIDAKTIKA, četvrta oblast, ti služe da se upoznaš sa učiteljskim zanatom. Pričamo o osobinama dobrog učitelja joge, principima demonstracije, asistencije i korekcije, prilagođavanju različitim grupama (fizička spremnost, starost, zdravstvene poteškoće itd.). Bavimo se izgradnjom i organizacijom časa, timskim i pojedinačnim radom, poštovanjem privatnosti, jogom kao poslom, ali i etikom u jogi itd. Učimo kako da pomažemo i da se oslonimo jedni na druge.

V. PRAKTIČNA NASTAVA I VEŽBE

Peta oblast je PRAKSA. Praktična nastava je zapravo nadgradnja koja se provlači tokom celog treninga. Ovo je deo koji se vrlo konkretno tiče tvog ličnog vežbanja i tebe kao budućeg učitelja. Tokom ovih časova imaćeš priliku da isprobaš i pokažeš stečena znanja. To najbolja prilika da se oprobaš kao radoznali vežbač, pomagač i učitelj koji je ujedno i večiti đak. Da radiš na sebi i budeš tu za druge.


VIKENDOM, DVA PUTA MESEČNO

PRVO POSTAVLJAMO TEMELJE

Prvog vikenda se bavimo sopstvenim identitemo i odnosom sa drugima. Smeštamo jogu u širi kontekst i bavimo se fizikom, biologijom ali i civilizacijom, jer MINIMAL JOGA® je deo, a ne mimo sveta. Ovog vikenda pričamo o istoriji i filozofiji joge i onome što one predstavljaju danas. Razmrdavamo se vežbajući kako da zagrejemo telo.

Drugi vikend posvećujemo osnovnim sekvencama i asanama. Analiziramo ih iz raznih perspektiva sa ciljem da oformimo solidnu bazu na kojoj ćeš kasnije graditi detaljna znanja. Ovog vikenda postavljamo i temelje učiteljskog posla. 

Treći vikend posvećujemo anatomiji, fiziologiji i biomehanici. Gost-predavač Lazar Pavlović, fizioterapeut sa dugogodišnjim iskustvom i odličnim poznavanjem ljudskog tela je tu za sve nas.

ZATIM ZIDOVE, PROZORE I VRATA

Četvrti vikend je rezervisan za funkcije asana i pripreme tela i uma za trening. Ovog vikenda počinjemo sa detaljnim analizama posebnih pozicija, bavimo se poravnanjima i korekcijama, učimo kako da asistiramo i koristimo pomagala.

Peti, šesti, sedmi i osmi vikend nastavljamo istim tempom i surfujemo na talasima različitih  asana, detaljno ih istražujemo u teoriji i praksi, testiramo šta smo naučili i kreiramo prve kratke časove, a pričamo i o takozvanoj suptilnoj anatomiji.

Devetog vikenda se bavimo savremenom jogom i upoznajemo škole i tradicije koje su i danas aktivne. Detaljno se upoznajemo sa teorijom i praksom MINIMAL JOGE. Zaokružujemo filozofiju joge baveći se najvažnijim delovima obrađenim još tokom prvog vikenda. Stari sadržaji, različiti mi, nove perspektive.

NA KRAJU KUĆU POKRIVAMO KROVOM

Desetog vikenda detaljno se posvećujemo teoriji i praksi meditacije. Idemo u širinu kombinujući naučna znanja, teoriju stresa i odgovora ljudskog tela sa različitim vrstama meditacije i njihovim funkcijama. Postavljamo stabilne osnove da kasnije možeš lako da izabereš ono što ogovara. 

Jedanaesti vikend sumiramo sve što smo naučili. Radimo u timovima, reflektujemo na temu joge kao posla, brusimo učiteljske veštine i pomažemo jedni drugima. Otkrivamo i artikulišemo lične prednosti i mane i tražimo način kako da ih prevaziđemo ili prihvatimo.

Poslednji, dvanaesti vikend rezervisan je za završni, dvodelni ispit. Prvi deo ispita je u pismenoj formi, a drugi veoma praktičan. Uspešnim polaganjem ispita se završava tvoja obuka za instruktora joge.

 

GRUPE SU MALE. PRIJAVE SU U TOKU. BROJ MESTA JE OGRANIČEN!

VAŽNO!

Za učešće je potrebno da imaš više od 20 godina, i prethodno iskustvo u vežbanju joge. Bilo bi pametno da imaš i završeno formalno obrazovanje. Trening je zahtevan i iziskuje vreme i angažman 

Bitno je da obaviš preliminarni razgovor i posetiš probni čas pre odluke i početka kursa. To možeš uraditi na jednom od redovnih časova Minimal joge kod Ane Milatović u Surya joga studiju. Tom prilikom saznaćeš i ostale detalje o školi i programu. Probni čas možeš zakazati telefonom 065/505-2002mejlom na ana@minimalyoga.net.

Naš partner i domaćin obuke je Surya Yoga Studio u Beogradu, Loznička 11 na Vračaru.

Osnovnu literaturu, u štampanoj formi, dobijaš sukcesivno tokom treninga. Ideja je da na kraju imaš tvoj lični udžbenik, formiran prema tvojim potrebama.

Biće i svezaka i olovaka, jer naša je škola zgodna, leči i lenjost i samoću. Isto važi i za dodatnu literaturu, al‘ na zajam.

Za one koji žele biće i 1:1 online ili offline  konsultacija do 30 minuta, dva puta mesečno, izmedju dva vikend-treninga. 

KO SMO MI?

Ukratko, mi smo prva, međunarodna škola joge nastala istovremeno na Balkanu u zapadnoj Evropi i na Meditaranu. Naš tim čine joga-učitelji i entuzijaste, kao i profesionalci iz srodnih oblasti. Okupili smo se oko ideje da MINIMAL JOGU približimo što većem broju ljudi.

Što se formalnog obrazovanja tiče pokrivamo:

〉psihologiju     〉komunikologiju

〉medicinu     〉biznis

〉socijalnu psihologiju     〉etnologiju & kulturologiju

〉fizioterapiju & masažu     〉fiziku

〉sport     〉biologiju   

Dakle sve što čovek poželeti može za jedan multidisciplinaran, timski pristup baziran na nauci. A naš je upravo takav.

Poimence i po azbučnim redom mi smo: Ana, Bruno, Dunja, Lazar, Marica, Mihailo i Sabine. A imamo i goste predavače. Pojedinosti i bliže informacije o svakom ponaosob su na posebnoj stranici.


 

ČESTO NAS PITAJU

I jedno i drugo. Prvo smo razvili stil pa otvorili školu. 

Kao stil MINIMAL YOGA® je studiozno osmišljena kombinacija suština različitih stilova joge i drugih sistema pokreta i meditacije. Zajedno, oslobođeni od “spiritualnosti” oni formiraju održivi trening za um i telo čija je osnova doživljaj koncentrisanog disanja i kretanja. MINIMAL YOGA® se može definisati i kao meditacija u pokretu i mirovanju.

Kao škola MINIMAL YOGA® nudi savremen, istorijski informisan, naučnim dokazom potkrepljen, sekularan, društveno odgovoran, a naravno i zabavan i kreativan program obuke za instruktore i učitelje joge. Nauka igra važnu ulogu u našem odnosu ne samo prema psiho-fizičkim odnosno fiziološkim aspektima vežbanja joge, nego i kada su u pitanju njena istorijska, filozofska i društvena dimenzija.

Simbol ® na kraju MINIMAL YOGA® je znak da su naša škola i stil zaštićeni u zavodu za patente i marke Evropske unije. Aplikacija je odobrena, a škola zaštićena, pod rednim brojem 017882728.

 

Yoga Alliance® je najveća i najpoznatije međunarodno, neprofitno udruženje učitelja i škola joge, sa sedištem u SAD. Udruženje je napravljeno sa ciljem da se oforme i očuvaju standardi za obrazovne programe joga škola na internacionalnim nivou. Naš dvestosatni program je napravljen prema ovim standardima. Na taj način je MINIMAL YOGA® škola akreditovana od strane Joga Alijanse.

 

Ne, odnosno možeš, ali ne moraš. U slučaju uspešnog završetka MINIMAL YOGA® treninga dobijaš sertifikat naše škole. Sa tim sertifikatom se možeš se registrovati kod Yoga Alliance®, ako želiš.

 

Da! Želja da dublje uđeš u praksu je već dovoljno dobar razlog bez obzira da li planiraš da podučavaš ili ne. Mihailo Kotarac, osnivač škole, takođe nije planirao da postane učitelj joge. Za učiteljski trening se odlučio iz akademskih, istraživačkih pobuda. Štaviše osnivanje škole i dalje smatra nusproizvodom treninga. Najvažniji rezultat koji mu je instruktorski trening doneo je unutrašnji mir i brojne druge svakodnevne beneficije.

 

Radimo u grupama do maksimalno 20 polaznika. To nam je bila jedna od osnovnih ideja prilikom koncipiranja škole: posvećen rad sa manjim brojem ljud. Takav je i naš pristup jogi: kvalitet, a ne kvantitet. Lični pristup, prijatna i privatna atmosfera, interaktivna nastava i dinamična razmena… sve su to prednosti koje konstantno unapređujemo.

Počinjemo u 9 pre podne, a završavamo u 6 popodne. Časovi traju kao u školi, 45 minuta, ali to nije uklesano u kamen. Sigurno će se desiti da nas “ponese gradivo” pa da se nekad zadržimo i duže. Nekada će da nam padne koncentracija već posle pola sata. Posle svakog učenja pravimo kratku pauzu. Oko 1 popodne imamo jednu dužu pauzu za ručak i jednu srednje dugačku nešto kasnije.

 

Da, propušeni termini se moraju nadoknaditi. To pravilo je deo propisanih međunarodnih standarda. Ukoliko već unapred znaš da ćeš neke termine propustiti važno je da nas obavestiš maksimalno moguće unapred. O načinu, terminima i eventualnoj dodatnoj naplati (zavisi od vrste propuštenih časova) će odlučiti učitelji i koordinatori programa.

U slučaju trudnoće ili ozbiljne povrede, propušteni časovi se mogu nadoknaditi u toku jednog od sledećih instruktorskih treninga koji bude imao slobodno mesto.

Isto važi i za domaće zadatke. Svi, bez izuzetka, su obavezni, i mogu se raditi pojedinačno ili u grupama.

 

 

… vama koji ste zaljubljenici u jogu i želite dublje u praksu. 
… vama koji ste već dugo tu i spremni za sledeći nivo. 
… vama, koji ste već instruktori i želite još više i još bolje.
… vama koji istražujete, presipitujete, analizirate i kritički razmišljate
… vama koji ste spremni da malo zapnete, jer kurs je zahtevan.

… onima koji trebaju gurue, neprikosnovene autoritete i ego-manijake.
… onima koji se ne preispituju i ne preispituju.
… onima koji čekaju da im se znanje servira na tacni.
… onima koji očekuju spiritualna otkrovenja i prosvetljenja.
… onima koji nisu voljni i spremni za dalji rad na sebi.

 

DA PONOVIMO JER REPETICIJA JE MAJKA ZNANJA

Do sada VEROVATNO NAJBOLJI KURS ZA INSTRUKTORE JOGE u Beogradu počinje u oktobru i traje do aprila. Viđamo se dva puta mesečno i to vikendima od 9 do 18 časova.

Postavljamo temelje učeći ISTORIJU I FILOZOFIJU JOGE i to U ŠIREM KONTEKSTU. Preispitujemo autoritete, analiziramo i kritički razmišljamo. Imamo goste predavače, eksperte u različitim oblastima. 

Jedan ceo vikend posvećujemo upoznavanju ANATOMIJE LJUDSKOG TELA. Akcenat je na FIZIOLOGIJI I BIOMEHANICI, a pomaže nam Lazar Pavlović, strukovni fizioterapeut.

Najviše vremena posvećujemo JOGIJSKIM TEHNIKAMA I PRAKTIKAMA. Akcenat: analiza i vežba ASANA + poravnanja + korekcije + korišćenje pomagala + asistencija… Ceo jedan vikend samo MEDITACIJA.  

Bavimo se METODOLOGIJOM I DIDAKTIKOM NASTAVE JOGE, odnosno učiteljskim zanatom. Učimo da budemo dobri učitelji, da demonstriramo, da poštujemo i prilagođavamo i vežbe i sebe. Pričamo o jogi kao poslu.

PRAKSA, PRAKSA, PRAKSA… deo treninga koji služi da izbrusiš veštine. Da isprobaš ono što već znaš i ono što ćeš tek naučiti. Da se oprobaš kao večiti đak i istraživač.

ZAKAŽI RAZGOVOR I PROBNI ČAS!

Telefonom: 065/505-2002, ili

mejlom: ana@minimalyoga.net . A može i

preko fejsbuka i instagrama!

 

PS

MINIMAL YOGA® je međunarodna škola. Širimo se.

Počni da gradiš autoritet na vreme, jer dobro je biti u timu koji kreira budućnost joge. 

 

Scroll to top